Na 7. sajmu vina, delicija i ugodnog življenja WineOs, koji je prošlog vikenda održan u Osijeku, melomel, medovinu u koju su umiješani jagoda, višnja i vanilija, kao i otprije poznatu medovinu, predstavilo je vinkovačko Pčelarstvo Ferbežar, Gorana i Antonija Ferbežara, koje radi od 2012. godine. Ponosni su što su ih organizatori pozvali doznavši za njihove uspjehe u izradi medovine, a sada i melomela.

– Jako smo zadovoljni nastupom u Osijeku u organizacijskom i prezentacijskom smislu, jer brojni su posjetitelji posjetili naš štand i kušal犀利士
i medovinu i melomel. Zadovoljni smo i povratnim informacijama gostiju koji su kušali naše proizvode, a posebno stručnim ocjenama koje su nas uvjerile da smo na dobrom putu, i da to što radimo dobro radimo – kaže Goran Ferbežar, koji je s bratom Antonijem, nakon deset godina bavljenja pčelarstvom, u sklopu OPG-a pokrenuo mederiju. Razmišljali su kako proširiti asortiman, jer su shvatili da uobičajeni pčelinji proizvodi nisu dovoljni za tržišno natjecanje, pa su odlučili proizvoditi i medovinu, kako kažu, najstarije alkoholno piće koje je čovjek poznavao, budući da su najstarije medovine datirane 9000 godina prije Krista.

– Proizvodnja medovine najsličnija je vinskoj fermentaciji. Baza nam je otopina meda i pročišćene vode, tako dobivamo mošt u koji ubacujemo posebne selekcionirane vinske kvasce i pokrećemo fermentaciju. Primarna fermentacija traje do dva mjeseca, nakon toga ide bistrenje i medovina potom ide na odležavanje do tri mjeseca u inoks, ili u drvene hrastove bačve. Sve se radi u kontroliranim uvjetima, od praćenja procesa proizvodnje u našem labosu do održavanja stabilnih temperaturnih uvjeta fermentacije. Naša medovina sadrži 13 posto alkohola – pojašnjava Goran, dodajući da, iako sve više med služi kao sirovina u proizvodnji medovine koja polako postaje primarni proizvod Ferbežarovih, u ponudi imaju med od bagrema, kestena, lipe, cvjetni med, od suncokreta, uljane repice… Proizvode i cvjetni prah, propolis, apimix i med s orašastim plodovima.

Kako bi proširili ponudu, u svojoj mederiji počeli su raditi melomel, prvi, koliko im je poznato, ikad napravljen u Hrvatskoj.

– Nazovimo ga mlađim bratom medovine. Probali smo raditi borovnice, naranču s cimetom, radili smo verzije s bananom, ali ovo nam je najbolje ispalo. Žene više vole slatka pića, ali zašto ne i muškarci. Evo, meni je jako fin – kaže Antonio.

Ferbežari kažu kako je s početkom proizvodnje medovine počela i veća prodaja i potražnja ostalih proizvoda te da prodaja u zadnje dvije godine ide uzlaznom putanjom. Ponosni su na izgradnju i uređenje mederije i kušaonice medovine, kao i provedbu mjere 6.1.1. europskih fondova.

U bližoj budućnosti, kažu Goran i Antonio Ferbežar, planiraju nastaviti razvoj i usavršavanje vještine proizvodnje medovine te donositi nove okuse i raditi na popularizaciji i promociji tog nepravedno zaboravljenog povijesnog pića.

Miroslav Flego