Stotinjak izlagača kako iz Hrvatske, tako i Mađarske, Srbije, BiH te Slovenije, predstavlja ovoga vikenda svoju eno i gastro ponudu na osječkom sajmu vina, delicija i ugodnog življenja WineOs.

Usprkos koroni i nedaćama koje su zatekle organizatore pa i same vinare, interes za ovu, 7. po redu manifestaciju je jako velik, otkrio je Boris Ocić, predsjednik udruge Dekanter koja je njezin organizator. “WineOs je najveća manifestacija tog tipa na ovom području, u trokutu između Zagreba, Budimpešte i Beograda. Ne mislimo stati na ovome. Ove ćemo se godine dobro provesti, a onda nam treba jedna mirna u kojoj će sve bolje zaživjeti”, kaže Ocić iskazavši zadovoljstvo što je sve više zahtjevne publike koja traži kvalitetniju hranu i vina koja se s njom sljubljuju.

Rastao vanjskotrgovinski deficit i uvoz

Unatoč pozitivnim primjerima i razvoju ovoga sektora, iza vinara je teška godina u kojoj je prodaja vina pala za gotovo 50 posto. “Čestitam svima koji su u ovo teško pandemijsko vrijeme ne samo preživjeli nego dodatno podizali kvalitetu svojih proizvoda”, na otvorenju WineOs-a izjavio je Dragan Kovačević, potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore za poljoprivredu i turizam dodajući da ono s čim ne možemo biti zadovoljni jest kako nam je u prvih deset mjeseci prošle godine u odnosu na isto razdoblje prethodne rastao vanjskotrgovinski deficit te uvoz po stopi od gotovo 30 posto. Osim toga, u 2021. je izgubljeno i 1.200 ha vinograda.

“Ono što ohrabruje je činjenica da su u izvozu, kontinuirano, sve više zastupljena vina više cjenovne kategorije, pjenušava, kvalitetna. Samo za usporedbu, uvozimo vina u vrijednosti od 10 kuna u bocama, a izvozimo za trostruko veću cijenu što jasno govori da hrvatsko vinarstvo ide u dobrom smjeru, u smjeru vrhunske kvalitete”, naglasio je Kovačević te dodao kako se očekuje povećanje kapaciteta kojom se želi doseći, kako kaže, magična brojka od 100 milijuna litara, ali snažnije ulaganje u marketing.

Više ulagati u marketing

“Država koja se želi pozicionirati na vinskim kartama svijeta, koja ima mozaik s četiri vinske regije sa svojim položajnim i sortnim specifičnostima, koja se kroz eno-gastro ponudu želi brendirati kao snažna turistička sila na ovom prostoru, mora snažnije ulagati u marketing vina, barem po uzoru na Mađarsku i Austriju”, poručio je dodajući da također moramo povećati površine pod vinogradima te više ulagati i u tehnologiju.

Sorta i vino o kojoj se na sinoćnjem otvorenju WineOs-a najviše govorilo jest graševina koju na ovome sajmu predstavlja Udruga vinara Slavonije i Baranje Graševina Croatia.

“Treba snažnije brendirati našu autohtonu graševinu kao sortu hrvatskog Podunavlja. Upravo je na ovim prostorima ona pokazala najbolja sortna svojstva”, naglasio je Josip Pavić, predsjednik ove udruge, s čim se složio i Kovačević obećavši punu potporu u promociji u inozemstvu.

“Slavonija i Baranja ima najjaču eno i gastro ponudu u Hrvatskoj i zato gospodarstvo, poljoprivredu, hranu i piće moramo dizati na novu razinu, biti manje ovisni o uvozu. Svi potencijali koje imamo u Osječko-baranjskoj županiji ne da su dostatni samo za nas nego i za veliki dio Hrvatske”, istaknuo je župan Ivan Anušić koji je također poručio kako je potrebno ulaganje u marketing.

“Ovdje su predstavljena vina koja se ne rade iz hobija nego profesionalno. Naša je županija još uvijek neistraženo područje, no vrijeme koje je pred nama je vrijeme koje radi za nas”, riječi su kojima je Anušić otvorio sajam WineOs, a kojega možete posjetiti još danas, u dvorani Gradski vrt, od 15 do 21 sat.