Sve Kozlovićeve malvazije

Gianfranco Kozlović je ikona hrvatske vinske scene. Sinonim za Istru i malvaziju. O nagradama, poput Best in Show na Vinistri ili Decanterova platina i zlato, suvišno je pisati. Kozlovićeva vina poodavno su iskočila iz doline Valle podno momjanske kule i raširila se diljem svijet kao jamstvo najboljeg od najboljeg što se može dobiti od malvazije, pa i terana i muškata momjanskog. Čast nam je ugostiti ovakvog velikana koji će osobno ispričati priču o svojim malvazijama.

Malvazija 2021

Santa Lucia Malvazija 2017

Selekcija Malvazija 2020

JRE Malvazija 2018

Santa Lucia Malvazija Po mojen 2015

Santa Lucia 2013 ?

Malvazija 2012 ?

Zašto je Nuićev Trnjak najbolji hercegovački crnjak?

Od kada je Josip Nuić 2012. godine izbacio na tržište svoj prvi trnjak, ne prestaju hvalospjevi o potencijalima te sorte koja je, praktički, do prije deset godina služila tek kao oprašivač blatine ili pojačivač caberneta sauvignona. Nuićev Trnjak iz 2012. godine, osim revalorizacije i uskrsnuća gotovo zaboravljene sorte, postao je okidač koji je pokrenuo brojne vinarije između Imotskog, Vrgorca i Ljubuškog na ozbiljniji pristup toj sorti koju su u Hercegovini prisvojili i prozvali, uz žilavku i blatinu, „trećim dijelom autohtonog vinskog svetog trojstva“. Nakon Nuićeva Trnjaka vinska Hercegovina nije više ista kao prije! Ova radionica pruža jedinstveni, i prvi uopće, pogled na odrastanje trnjaka iz godine u godinu, a kroz sve dostupne berbe koje je Josip Nuić izbacio na tržište.

Trnjak 2015

Trnjak 2016

Trnjak 2017

Trnjak 2018

Maurer i kadarka – od gravitacije i rock’n’rolla do vinograda iz 1880. godine

Oszkár Maurer je definitivno guru sve brojnije scene koja se bavi proizvodnjom vina bez ikakvog intervencionizma. Ili, kako on voli reći, „vino se samo porađa, a moja je obveza samo tu bdjeti i paziti da se nešto ne pokvari i ne krene u krivom smjeru“. Jedan je od posljednjih baštinika kadarke, sorte koja je ne tako davno bila među najzastupljenijima u Panoniji i koju buteljira – prirodnim padom i gravitacijom. Oszkár je 2021. godine odlučio napraviti potpuni „restart“ vinarije, izbacio je sumpor iz uporabe, kao što je barike nadomjestio bačvama veće zapremine koje zatvara drvenim čepovima obloženim komušinom i prelivenim voskom. Njegove kadarke iz vinograda iz 1880. godine najstariji su sačuvani trsovi te sorte na svijetu. Američko izdanje Forbesa je prije nekoliko godina Kadarku 1880 proglasio jednim od 10 najboljih vina na svijetu.

 

Kadarka Basic

Kadarka 1880

Kadarka Old Vines

Kadarka Gravitation

Rock’n’Roll

Kadarka 1912

Klaudio Jurčić – Moja prijateljstva s vinarima

Ono kad ponajbolji i jedan od najpoznatijih hrvatskih sommelijera odluči sa svojim prijateljima vinarima proizvesti vina kakva želi i voli piti! Spektakularan doživljaj vinske Hrvatske u malom – Croatia in a nutshell! A tu su žlahtina, malvazija, plavac mali, shiraz, pinot crni…

Radim vina kakva želim, važno mi je kako se pri tome osjećam i ne misim da će se svakome svidjeti. Ne mogu se na tržištu „tući“ s velikima, a želim da mi i taj posao bude zadovoljstvo, naglasio je Klaudio Jurčić u jednom intervjuu.

Otkrit će nam Klaudio i zašto ima fetiš na broj 9, što ga je duboko povezalo s Josipom Galićem.

Le Clos 9

Charlie 9

Campi del Bosco

Leon

Hlam 9

Omnibus Lector – chardonnay za najbolju vinsku psihoterapiju

Vino koje je postiglo najveći uspjeh u povijesti srpskog vinarstva – platinastu medalju i 97 bodova  na Decanter World Wine Awards, najprestižnijem svjetskom vinskom natjecanju. Vinarija Erdevik nam je pružila priliku da, uopće, prvi put kušamo sva dosadašnja izdanja ovog veličanstvenog chardonnaya te tako definitivno steknemo potvrdu njihova razmišljanja da Omnibus Lector savršeno „klizi“ uz pohovani mozak. Omnibus Lector – chardonnay koji je poništio usklik ABC (Anything But Chardonnay –  Sve samo ne chardonnay) te ljubitelje vina osvijestio da treba piti – samo chardonnay.

Omnibus Lector 2015

Omnibus Lector 2016

Omnibus Lector 2017

Omnibus Lector 2018

Omnibus Lector 2019

Omnibus Lector 2020

Grgićev Pošip, vino koje je promijenilo odnos prema toj sorti

Miljenka Mikea Grgića nije potrebno posebno predstavljati, jednostavno – on je ikona svjetske vinske scene, tvorac chardonnaya Montelena iz 1973. godine koji je tri godine kasnije na čuvenoj Pariškoj presudi uzdigao Kaliforniju do neslućenih visina. Grgić je i svojim dolaskom u Trstenik na Pelješcu tektonski poremetio dalmatinsku vinsku priču, a uzimanjem pošipa iz Čare, tvrdi Luka Krajančić, „nikada nešto veće nitko nije napravio za korčulanskog težaka“. Uglavnom, nakon Grgićeva „povratka“ u Hrvatsku, pošip se nepovratno promijenio i evoluirao, uz plavac mali, u najveću dalmatinsku vinsku prepoznatljivost.  A mi ćemo se uvjeriti zašto je Grgićev pošip bijelo vino s ozbiljnim potencijalom za odležavanjem te zašto i nakon 11 godina ništa ne gubi na svježini. Štoviše!

Pošip Grgić 2011

Pošip Grgić 2013

Pošip Grgić 2015

Pošip Grgić 2017

Pošip Grgić 2019

Pošip Grgić 2020

Morski Ego Joze Galića

Vinarija Josipa Galića vjerojatno je najbrže rastuća slavonska vinarija. A sudeći po paralelno razvijajućem brendu Ego, Josip Galić se može pohvaliti da i njegova dalmatinska vina munjevito osvajaju restorane diljem Dalmacije. Što bi Josip Galić rekao: „Ego. Nikad ne prihvaćaj ništa manje!“

Dakle, nakon općeprihvaćenih Galićevih graševina, sauvignona i pinota crnih, imate jedinstvenu priliku kušati njegova impresivna „morska vina“ odležana u betonskim bačvama u obliku jajeta. Pošip, crljenak, plavac mali i babić iz Galićevih vinograda u Jadrtovcu imat će svoju slavonsku premijeru u Osijeku nakon što ih je redom Decanter već honorirao s 90+ ocjenama.

Pošip Ego

Pošip Sur lie

Crljenak Ego

Plavac mali Fjaka

Plavac mali Ego

Babić Fjaka

Babić Ego

Umčani – Maleno selo vinskih remek-djela

Fanatizam braće Gašpar poodavno je opće mjesto na hrvatskoj vinskoj sceni. Ali, da će se u nekoliko godina njihove riječi obistiniti te da će se u malenim Umčanima, selu između Ploča i Vrgorca, proizvesti toliko vinskih remek-djela, to nitko nije mogao ni pretpostaviti. Tako je, primjerice, nastao senzacionalan vranac.

„Mi smo samo jednom napravili vino od te sorte i to je bio naš prvi i zadnji vranac. Više ga nećemo raditi. Htjeli smo se uvjeriti što se može od njega dobiti, a može se dobiti čudo, no ne želimo na vrancu raditi priču o velikim vinima Jezera. Imamo tu bolje sorte za dobiti velike priče i ne želimo energiju gubiti na vrancu. Bitno nam je pokazati da ovo vinogorje može imati i vrhunski vranac i cabernet sauvignon i merlot i zlataricu i plavku“, kažu Dario i Boris Gašpar.

Dobrodošli na vatromet vinskih remek-djela, od kojih se sva najavljena vina premijerno pojavljuju izvan njihovog podruma.

Zlatarica sur lie 2021

Plavka 2019

Vergolas (Cabernet sauvignon/Merlot) 2016

Jeka 2019

Trnak 2019

Vranac 2017

Kopar, vertikala ponajboljeg mađarskog crnjaka Attile Gerea

Za Kopar, bordošku kupažu caberneta sauvignona, merlota i caberneta franca, nazvanu po istoimenom položaju u podnožju Szársomlyóa, raja za paraglajdere, stručnjaci tvrde da je „najikoničnije vino Villanyja“. Kopar je, praktički, prvo tamošnje veliko vino i simbol te regije poznate upravo po crnjacima. Za Kopar je zanimljivo naglasiti da je to jedno od rijetkih mađarskih vina koje se rasprodaju en primeur, unaprijed, odmah po premijernom kušanju. Jedan od vrhunaca ovogodišnjeg 8. izdanja WineOS-a!

Kopar 2011

Kopar 2012

Kopar 2016

Kopar 2018

Kopar 2019